hírek egy helyen

hírek papokról

hírek papokról

2018-ban történt

2018. augusztus 15. - papokmármegint

CHILE
"A chilei egyház nagy nyomás alatt áll, miután kitudódott, hogy az egyik katolikus pap, Fernando Karadima szexuálisan zaklatta tanítványait az ügyet pedig Juan Barros püspök igyekezett eltusolni."
"A chilei egyházat pedofilbotrány rázta meg az elmúlt hónapokban. A hatóságok 158 embert, köztük püspököket, papokat és az egyházhoz köthető világi személyeket vontak vizsgálat alá a szexuális visszaélések ügyében, melyek közül nem egy a múlt század hatvanas éveire nyúlik vissza."
"Jelenleg 73 ember ellen 38 ügyben folyik eljárás, akik a vádhatóság szerint 104 emberrel szemben követtek el szexuális visszaéléseket. Az áldozatok közül többen kiskorúak voltak, amikor bántalmazták őket."

MAGYARORSZÁG
"Szexuálisan zaklatta két diákját a tatabányai hittantanár"
"A megyéspüspök engedélyezte a kislányokat zaklató hitoktató alkalmazását"
"Az egyes plébániák plébánosai választják ki azon hitoktatókat, akiket mind szakmai, mind pedig erkölcsi szempontból alkalmasnak találnak ezen oktatási feladat ellátására. Ahhoz, hogy egy hitoktató a Székesfehérvári Egyházmegye területén hitoktatási tevékenységet végezzen, szükséges még a mindenkori megyéspüspök által kiadott hitoktatási engedély,”
"csak olyan személyt lehet hitoktatóként alkalmazni, aki erkölcsileg feddhetetlen, amennyiben bárminemű kétely merül fel a keresztény erkölcsiségét illetően, azonnal kivizsgálásra kerül az ügy, alkalmatlanság esetén haladéktalanul visszavonásra kerül a hitoktatási engedély.”
"Korábban örökre eltiltották a gyermekneveléstől a tatabányai hitoktatót"

VATIKÁN
"Pedofil bűncselekmények miatt bűnösnek mondta ki a guami érseket a Vatikán"
"A vatikáni ítélőszék pénteken találta bűnösnek az egykori guami érseket, Anthony Apuront. A férfit azzal vádolták, hogy a hetvenes években szexuálisan bántalmazott fiatalkorúakat."
"A Katolikus Válasz tavaly arról írt, hogy Sondia ügyvédje, David Lujan összesen 17 személyt képviselt, akiket állításuk szerint Guam különböző egyházi személyei molesztáltak. Az ügyvéd szerint a Vatikán ezekben az ügyekben már 2008 óta titkolózott."

VATIKÁN
"Pedofil tartalmak birtoklása miatt letartóztattak egy vatikáni diplomatát"
"A vatikáni rendőrség nagy mennyiségű gyermekpornó birtoklása és terjesztése miatt őrizetbe vett szombaton egy nyugalmazott szentszéki diplomatát, aki korábban a Vatikán egyesült államokbeli nagykövetségén teljesített szolgálatot."
"Az amerikai hatóságok kérték Capella diplomáciai jogi mentességének feloldását, hogy felelősségre vonhassák, de a Vatikán ebbe nem egyezett bele, és saját hatáskörében indított ellene vizsgálatot. A gyermekpornográfiát tiltó, öt éve elfogadott vatikáni törvény szerint egytől öt évig terjedő börtönbüntetéssel, illetve 2,5 ezertől 50 ezer euróig terjedő pénzbírsággal sújthatók az effajta bűntények."
"Egy másik vatikáni diplomatát, a lengyel Josef Wesolowskit azzal vádoltak, hogy dominikai nagykövetként pénzt fizetett egy tizenéves fiúnak szexuális szolgáltatásaiért, de ő 2015-ben meghalt, még mielőtt a pere megkezdődött."

AUSZTRÁLIA
"Üdvözléggyel büntette a szexuális bántalmazásokról beszélő ministránst az ausztrál érsek"
"Egy ausztrál bíróság bűnösnek találta Philip Wilsont, Adelaide érsekét abban, hogy a 70-es években segédkezett szexuális visszaélések eltussolásában. Egy new south wales-i pedofil pap bántalmazásait tussolta el. James Fletcher papot kilenc gyermek szexuális bántalmazásáért ítélték el 2004-ben (a pedofil pap 2006-ban a börtönben hunyt el)."
"Az egyik áldozat azt mondta a bíróságon, hogy már 1976-ban elmesélte a bántalmazást Wilsonnak, öt évvel azután, hogy megtörtént. Egy másik áldozat a gyóntatófülkében beszélt az érseknek az őt ért szexuális bántalmazásról, amikor 11 éves volt. Az érsek azt mondta, hazudik, és tíz Üdvözléggyel büntette."

CHILE
"Egyre több apáca áll a nyilvánosság elé azzal, hogy papok szexuálisan zaklatták"
"A héten hat chilei apáca beszélt egy tévéműsorban arról, hogyan molesztálták őket papok és más apácák, Indiában pedig egy apáca a rendőrségen tett feljelentést, mert állítása szerint megerőszakolta egy püspök. Az AP-nak pedig arról beszélt egy apáca, hogy 20 éve gyónás közben leteperte egy olasz pap, majd mikor ezt jelentette a feljebbvalójának, nem történt semmi."
"Az apácák helyzete ráadásul azért is kiszolgáltatott, mert a papok és szerzetesek gyakran másodrendűeknek tekintik őket maguk mögött. Ráadásul az egyházon belül szilárdan él a meggyőződés, hogy mindig a nő csábítja el a férfit, ezért a papok általában azzal védekeznek, hogy az apácák akarták, ami történt."

USA
"Lemondott a washingtoni bíboros, miután meggyanúsították, hogy egy ministránsfiút zaklatott"
"Az áldozatok közül az egyik egy 11 éves fiú volt."
"Egy egyházi vizsgáló bizottság is megállapította, hogy hihetőek és megalapozottak a most hatvanas éveiben járó New York-i üzletember vádjai, amelyek szerint McCarrick 1971-ben és 1972-ben a manhattani St. Patrick-katedrálisban karácsonyi éjféli misére készülődve simogatta és más módokon is zaklatta őt, aki akkoriban ministráns volt. Állítása szerint a pap két évtizeden át zaklatta."
"Theodore McCarrick, aki 2000-2006 között volt Washington érseke, egyike a legmagasabb rangú amerikai katolikus főpapoknak, akiket szexuális visszaéléssel vádoltak meg. Az Egyesült Államokban az elmúlt években több ezer katolikus pap volt érintett zaklatási botrányokban."

A bejegyzés trackback címe:

https://papok.blog.hu/api/trackback/id/tr3914182473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása