hírek egy helyen

hírek papokról

hírek papokról

Eltitkolt pedofil ügy miatt kell bíróság elé állnia egy francia püspöknek

2018. szeptember 08. - papokmármegint

Bíróság elé kell állnia a közép-franciaországi Orléans volt püspökének, André Fort-nak, amiért nem jelentett fel egy kiskorúak elleni szexuális bántalmazással utóbb megvádolt francia papot – közölték csütörtökön igazságügyi források.

André Fort 2002 és 2010 között volt Orléans püspöke, s 2017-ben indult eljárás ellene, amiért nem tett feljelentést Pierre de Castelet apát ellen, akit 2012-ben vádoltak meg egy 15 éves kiskorú sérelmére elkövetett szexuális bántalmazás miatt.

Az abbé ellen 2008-ben tett panaszt az egyik állítólagos sérelmezett, Olivier Savignac a püspökségen: 1993-ban az eucharisztikus mozgalom egyik délnyugat-franciaországi táborában zaklatta őt az abbé. Miután nem kapott a levelére választ, személyesen kereste fel az orléans-i püspököt, akinek elmondta:, hogy tucatnyi fiatal volt az abbé áldozata a táborozás alatt. André Fort azonban nem fordult a hatóságokhoz, ezért a püspök nyugdíjba vonulása után, a panaszos újabb levelet írt az új püspöknek, aki viszont azonnal feljelentést tett az ügyben, s megindult az ügyészségi eljárás.

„Az ügyfelem azt gondolta, hogy a fiatalember nem akarta, hogy nyilvánosságra kerüljön, ami történt, hanem csak egyszerűen azt szerette volna, hogy Pierre de Castelet ne teljesíthessen szolgálatot többet gyerekek közelében” – mondta Benoit de Gaullier, a volt püspök ügyvédje, aki szerint André Fort tudomásul vette a bíróság elé állítását, ahol magyarázattal fog szolgálni.

Ez az első 2001 óta, hogy egy francia püspöknek azért kell bíróság elé állnia, mert elhallgatott egy pedofil ügyet. Tizenhét évvel ezelőtt a dél-franciaországi Bayeux püspökét, Pierre Picant három hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték egy hasonló ügyben.

Ez utóbbi ügy miatt a francia püspöki konferencia 2016-ban jelezte, hogy mindent olyan pedofilügyet kivizsgál, amelyben papok érintettek, még a múltban történteket is. A döntés előtt Lyonban az egyházmegye több tagja, köztük Franciaország egyik legbefolyásosabb és legismertebb katolikus vezetője, Philippe Barbarin bíboros, lyoni érsek ellen is rendőrségi vizsgálat indult papi pedofília elhallgatása miatt.

MTI / Origo

A bejegyzés trackback címe:

https://papok.blog.hu/api/trackback/id/tr9014229495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása